lördag 30 maj 2009

Cool at the pool

Joggade drygt 4 km idag och konsaterade att jag blev ganska trött i värmen. Sedan konstaterade jag att jag hade sprungit en tiondel av ett maraton. Helt sjukt!

Eftersom jag utgick från pappa & co, där vi spenderade eftermiddagen, kunde jag svalka mig i poolen direkt efter löprundan. Så nice. Det blev också två poolvolleymatcher mot kusinen (1-1) och jag fick tunga flashbacks från sena tonåren med poolpartyn varje sommar.

Men vilken är den skönaste poolpartylåten egentligen, undrar väl alla? Svaret är givet:

tisdag 26 maj 2009

Kungen

Måste utse Henrik Schyffert till veckans kung. Vilken otrolig show han bjöd på i SVT:s direktsändning av The 90´s i lördags. Så imponerande att kunna fängsla alla lyssnare i nästan två timmar.

Genialt att blanda humor och ironisk nostalgi med allvar och eftertänksamhet. Förutom att showen väckte en massa tankar om ens egen uppväxt och vad som påverkar en att ta vissa vägar i livet, väcktes också ett sug efter 90-talskultur.

Mycket skit gjordes, men också en massa magisk musik, oslagbar film och tv-serier som man kunde dö för. Jag har precis börjat läsa Alex James bok "Inget annat sätt". Han var basist i Blur och skriver om indiepopens glada dagar i England. Jag njuter av varje sida, den får inte ta slut....

90-tal för mig:





tisdag 19 maj 2009

12 år

Igår var det tolv år sedan Mia och jag blev ett par. Jag var 20, Mia 19. Under bar himmel på BZ (första och enda gången jag var där), på Mias studentskiva, dansade vi en tryckare som ledde till några nervösa kyssar. Nervösa från min sida i alla fall...

Kan inte fatta att det var så länge sedan, det går verkligen sjukt fort. Jobbig tanke att de närmaste tolv åren kommer att gå lika fort. Om tolv år börjar vi närma oss 45, Elliot kommer att vara 18 år, Juliette 17 och Leonard 15. Spännande men skrämmande att tänka på framtiden.

Tillbaka till 1997, året då jag gjorde lumpen. Det var den tyngsta tiden i mitt liv, jag vantrivdes så i det militära trots att jag kunde åka hem nästan varje kväll. Som tur var träffade jag Mia och självklart lättade långa kärleksbrev upp tillvaron när man under några veckor var inlåst på världens tråkigaste plats - I1 i Kungsängen.

Oundvikligt att blicka tillbaka musikaliskt också. 1997 var ett bra popår. De tio bästa albumen var (enligt mig):

10. Kent - Isola
9. Portishead - Portishead
8. Daft Punk - Daft Punk
7. Blur - Blur
6. Elliott Smith - Either/Or
5. Weeping Willows - Broken Promise Land
4. Radiohead - Ok Computer
3. The Jayhawks - Sound of Lies
2. The Verve - Urban Hymns
1. Tindersticks - Curtains





Elliott Smith insprerade för övrigt starkt till Elliots namn, tyvärr tog han sitt liv ett halvår efter att Elliot föddes. Synd!

måndag 18 maj 2009

Den håller

Last Shadow Puppets album "The Age of the Understatement" har gått runt i lurarna ett tag nu och den håller. Som om Simon & Garfunkel, Verve och Bowie satte sig och knåpade ihop några låtar tillsammans.

Oerört imponerande att Alex Turner kan vara sångare i två så fina band som Arctic Monkeys och Last Shadow Puppets.

lördag 9 maj 2009

GBG vs STHLM

Två fina fetivaler i storstäderna i sommar, båda med ganska imponerande startfält. Way out west i GBG och Where the action is i STHLM. En snabbmatch mellan deras stora dragplåster:

Duffy (STHLM) - Lily Allen (GBG) 0-1
Båda är bra, men jag är så svag för Lily Allens lättsmälta pop på senaste skivan för tillfället.



Neil Young (STHLM) - Glasvegas (GBG) 1-0
Lite orättvis jämförelse, men GBG hade ingen grinig gubbe att matcha med. Om man måste välja, så får man ta idolen med gitarren (som kanske inte orkar över atlanten igen) framför 2008 års hype (som säkert dyker upp fyra gånger till under 2009).



Nick Cave (STHLM) - Antony & The Johnsons (GBG) 0-1
Inget snack för min del. Har aldrig varit något Cave-fan. Men Antony Hegartys vansinnigt vackra melodier och spröda röst kan jag inte få nog av. Dessutom ska han få hjälp av Göteborgs symfoniorkester!

Pixies (STHLM) - My Bloody Valentine (GBG) 1-0
Två av 90-talets mest hyllade alternativa grupper. MBV är för mycket oljud och Pixies har gjort en av världens 10 bästa låtar: "Where is my mind".



The Pretenders (STHLM) - Arctic Monkees (GBG) 0-1
Går ju inte alls att jämföra, men Stockholm får sota för att satsa på så många gamlingar... Och jag skulle ge allt för att se Arctic Monkees framföra "Fluorescent Adolescent" live.



Moneybrother (STHLM) - Basement Jaxx (GBG) 1-0
Säkert bra ös på båda, men "riktig" gladpop går alltid före elektroniskt sväng i min värld.

Jaha, då blev det lika (3-3), så diplomatiskt. Men jag måste erkänna att vi 08:or får lyfta på hatten för Västkusten, som kan backa upp med Bon Iver, Band of Horses, Calexico och Wilco. Fyra grupper från Staterna som var och en skulle kunna förgylla en sommarkväll.

Men för egen del blir det nog ingen festival, jag får sitta och dreggla över artistlistorna och YouTube-klipp istället. Nåja, vad är väl en bal på slottet?

tisdag 5 maj 2009

Tre för en hundring

Jag fyndade tre skivor idag (ja, det finns fortfarande folk som köper skivor), för 100 kr. Jay-Z:s "The Dynasty", få se om den är lika bra som "The Blueprint". Ed Harcourts samling, som jag inte kunde låta bli att köpa trots att jag har de flesta låtarna. Jag gav den till Elliot, försöker smyga in lite kvalitetsmusik vid sidan av EMD....



Och Verve-sångaren Richard Ashcrofts debut som innehåller en av världens vackraste låtar ever, "Song for the lovers". Här en akustisk version: